Spring til indhold

Forhindringsløb i mudder…

Virksomhedsdrift og bæredygtighed – et forhindringsløb i mudder…

For få år siden var vejen til at drive en succesfuld virksomhed relativt forudsigelig. Med fokus på god ledelse, de rigtige produkter, interne processer og salg var man rigtig godt på vej.

Jo, vel er det en meget simplificeret udlægning, men specielt forventninger, ansvarsgrænser, kunde-, lokale- og internationale krav fremstod tidligere klare og håndterbare i og for egen organisation.

Tsunami af EU regler og national lovgivning

Organisationer står i dag med en helt anden udfordring, hvor specielt de små og nystartede virksomheder har det svært.

Nye krav på bæredygtighedsområdet rammer de store erhvervsdrivende som en tsunami i øjeblikket. Flere af disse krav er gældende allerede fra rapporteringsår 2024, og mange flere er på vej indenfor de næste 3-5 år. Kravene bygger i høj grad på forskellige EU-direktiver og lokal lovgivning. Men for virksomhederne er der i høj grad tale om et forhindringsløb på en meget våd og mudret bane, da de praktiske vejledninger og fortolkninger fortsat ikke er på plads.

De små og mellemstore virksomheder er ikke underlagt lovgivningen, men min vurdering er, at det i praksis ikke nødvendigvis er en fordel. For pludselig er det op til markedskræfterne at definere niveauet, de små og mellemstore virksomheder skal levere på, samt hvornår.

Så reelt står de små og mellemstore virksomheder nu og skal løbe sammen med en hale af store virksomheder, der endnu ikke er klar til de nye regler, på den våde og nu meget mudrede udfordringsbane. Parallelt med det fortsætter tsunamien med regler, krav og ikke mindst forkortelser at vælte ned over virksomhederne.

Toget er sat igang

Som konsulent, der hjælper de små og mellemstore virksomheder med ESG-rapporter, procesoptimering samt kvalitets- og miljøledelse, oplever jeg i stort omfang, at SMV-gruppen har forstået, at det er vigtigt at se på CO2-regnskabet – men reelt er den togvogn allerede på vej ud ad perronen, og de næste vogne i togstammen, der indeholder de nye krav, er nu også sat i bevægelse mod perronens udgang.

Virksomhederne ønsker at opfylde deres kunders behov og krav med den mindste mulige løsning, da der også er mange andre ting, der udfordrer økonomien og ressourcerne i disse år. Men hvordan vælges den rigtige togvogn og dermed det rigtige niveau, når krav og regler ikke er synlige og veldefinerede? Og de regler, der så er, de er ovenikøbet slet ikke gældende for din virksomhed!

Få hjælp til at komme videre

Lad Proces-Konsulenten hjælpe dig i mål med en bæredygtighedsmodel og løsning, der passer til dine behov og opfylder dine kunders krav.

Kontakt mig allerede i dag – så får vi lagt et møde i kalenderen.

Rune Søndergaard-Hannen
20528161 / rune@proces-konsulenten.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *